Έλα τώρα χέρι μου δεξί κείνο που σε πονεί δαιμονικά ζωγράφισέ το
αλλ' από πάνω βάλ' του Το ασήμωμα της Παναγίας
πόχουν τη νύχτα οι ερημιές μες στα νερά
του βάλτου


Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΤΙΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ


Σήμερον την 28η Ιανουαρίου εν έτη 2008 και ώρα 5:15 π.μ. ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερός Χριστόδουλος εκοιμήθη εν Κυρίω.

Ο γεννηθείς εν Ξάνθη μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Ήταν γνώστης τεσσάρων ξένων γλωσσών. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού. Το 1998 εξελέγη Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα σε κλίμα χαράς και δοξασίας στο όνομά του. Από την αρχή της ηγεσίας του Προκαθημένου το έργο της Εκκλησίας στράφηκε προς τον κοινωνικό τομέα. "Ἡ ἐνίσχυση τῶν ὑπαρχόντων καὶ ἡ ἵδρυση νέων ὀργανισμῶν καλύπτουν τομεῖς ὅπως ἡ βιοηθική, ἡ μέριμνα γιὰ τοὺς τοξικομανεῖς, ἡ συμπαράσταση πρὸς τοὺς οἰκονομικοὺς πρόσφυγες, τὴν κακοποιημένη γυναίκα, τὴν ἄγαμη μητέρα, τὰ θύματα τοῦ trafficking, κλπ., συνοδεύτηκε ἀπὸ παρεμβάσεις ποὺ ὁδήγησαν στὴ δημιουργία δικτύου δεκάδων βρεφονηπιακῶν σταθμῶν γιὰ τὴ στήριξη τῆς ἐργαζόμενης γυναίκας, τὴ μεθοδικὴ στήριξη τῶν πτωχῶν καὶ πολύτεκνων οἰκογενειῶν κλπ. Ἡ ἵδρυση τῆς Ἀλληλεγγύης ΜΚΟ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐπέτρεψε τὴ σὲ μεγάλη κλίμακα παρέμβαση μὲ ἀνθρωπιστικὴ βοήθεια στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸν διεθνὴ χῶρο –τὴ Μέση Ἀνατολή, τὴν Ἀφρική, τὴν Ἀσία καὶ τὴν Ἀνατολική Εὐρώπη", όπως γράφει στην ιστοσελίδα Της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Βόλος που τον έζησε 24 χρόνια θρηνεί για το θάνατό του. Πενθούμε εμείς οι Βολιώτες αρχιεπίσκοπέ μας, γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη ζωντανή μορφή σου, την προσωπικότητά σου, το καλό που έκανες στον τόπο μας. Δεν ξεχνούμε το στόμα σου, που φώναξε, διεκδίκησε για το καλό της Εκκλησίας μας. Όσο ψηλά κι αν έφτασες, όσα λάθη ανθρώπινα κι αν έκανες τίποτα δεν μπόρεσε να σπιλώσει το όνομά σου και τη θεία χάρη σου. Όρθιος στάθηκες κοντά στο ποίμνιό σου, όρθιος μέχρι την τελευταία στιγμή και παίρνοντας κουράγιο απ' τις προσευχές των ανθρώπων που τις ένιωθες κοντά σου στηριζόσουν στον αγώνα σου. "Εγώ σας αγαπώ όλους, όπως με αγαπάτε κι εσείς. Είμαι ο Χριστόδουλός σας", είπε μία απ' τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος μπροστά στις κάμερες.

Ο πρεσβύτερος Δημήτριος Λάμπρου λέει τα εξής, "Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε ένας χαρισματικός άνθρωπος. Η απώλεια είναι μεγάλη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε για την ψυχή του και να παρακαλέσουμε τον Άγιο Θεό να καλύψει το κενό του μακαριστού Χριστοδούλου με κάποιον φωτισμένο ρασοφόρο και να είναι άξιος συνεχιστής του έργου του. Είναι μέρες σιωπής, πένθους και ταπείνωσης. Οι καιροί είναι πονηροί και ο λαός έχει ανάγκη έναν ποιμένα, που να γιγαντωμαχεί επί της ουσίας, όπως έλεγε ο Πλάτων. Ο Θεός να αναπαύσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο".

Αυτά τα χαρακτηριστικά που είχε ο μακαριστός Χριστόδουλος μακάρι να έχει και ο νέος αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί. Και μακάρι να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο Χριστόδουλος, για το οποίο θα μείνει αξέχαστος στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ως επαναστάτης ρασοφόρος.

Μνήσθητι, Κύριε, πάντων τῶν ἐπ' ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου κεκοιμημένων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν. Μνήσθητι, Κύριε, Χριστοδούλου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

"Η Κηδεία θα τελεσθή την Πέμπτην, 31ην Ιανουαρίου 2008, και ώραν 10ην, η δε Ταφή του Σεπτού Αυτού Σκηνώματος θα γίνη εν τω Πρώτω Νεκροταφείω Αθηνών, αμέσως μετά την Εξόδιον Ιεράν Ακολουθίαν", σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.


Υποσημείωση: Δεκτά θα γίνουν σχόλια - ευχές μόνο προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Μετά το πέρας των τεσσάρων ημερών εθνικού πένθους μπορούν να αναρτηθούν σχόλια και άλλες δημοσιεύσεις που αφορούν το πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: