Έλα τώρα χέρι μου δεξί κείνο που σε πονεί δαιμονικά ζωγράφισέ το
αλλ' από πάνω βάλ' του Το ασήμωμα της Παναγίας
πόχουν τη νύχτα οι ερημιές μες στα νερά
του βάλτου


Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Εκκλησία και τηλεόραση

Να πάρω το μέρος ποιών; Πείτε μου ποιών; Απ' τη μία έχουμε σύσσωμη την κερδοσκόπο και καιροσκόπο τηλεόραση, όπως είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Χριστόδουλος, από την άλλη έχουμε τους συμφεροντολόγους αρχιερείς, που οι μεν εξ αυτών τρώγονται για το θρόνο, οι δε "παίζουν" από πίσω, στο παρασκήνιο των συμφερόντων που προκύπτουν με στόχο να ενθρονιστεί ο "δικός" τους, ο κοντινός τους, ο μητροπολίτης εκείνος που τους συμφέρει να είναι στο θρόνο περισσότερο. Διότι όλα είναι μία αλυσίδα καταστάσεων και μια αλυσίδα συμφερόντων.
Και ερωτώ, ποια είναι η δουλειά της τηλεόρασης; Και απαντώ, να προβάλλει αυτά κι αυτούς που κάνουν νούμερα. Αναζητήστε την αλήθεια στα λόγια της Ντέσσυς Κουβελογιάννη που είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή εκπομπή της ότι "και την προηγούμενη φορά που καλέσαμε την Πόπη (ενν. Μαλλιωτάκη), καλά νούμερα κάναμε". Δεν υπάρχει μπέσα, δεν υπάρχει το φιλότιμο. Ξεπουλείσατε την ηθική σας, όση σας έχει μείνει στο όνομα των χρημάτων. Ταϊζετε τον αποπροσανατολισμένο και ανερμάτιστο μέσο τηλεθεατή με την αμοραλιστική σας ιδεολογία.
Στραγγαλίσατε κάθε ελπίδα ποιότητας και σεβασμού προς το κοινό, γιατί τους αντιμετωπίσατε ως νούμερα. Οι άνθρωποι δεν αντικαθίστανται με νούμερα. Όταν το κάνεις αυτό μπορεί να κερδίζεις χρήματα, αλλά μέσα σου το ξέρεις πως είσαι χαμένος. Είστε χαμένοι. Γιατί έχετε χάσει το πιο σημαντικό πράγμα, τη συνείδησή σας. Και χάσατε την εκτίμηση του κοινού. Όσο ανυποψίαστο κι αν είναι το κοινό, αναγνωρίζει το φτηνό. Όταν του πλασάρεις το φτηνό, μπορεί να το αποδεχτεί, αλλά θα σου φερθεί ανάλογα. Ούτε για μία στιγμή να μη νομίσετε ότι χαίρετε την εκτίμηση του κοινού.
Κι έρχομαι στο θέμα της Εκκλησίας σε σχέση με την τηλεόραση. Αφού ο άτιμος αυτός φακός έχει την περίεργη αυτή ικανότητα να χώνεται παντού πώς είναι δυνατόν να ανακαλύπτει μόνον παπάδες να κλέβουν, παραδικαστικά κυκλώματα, εκβιασμούς αρχιερέων, και όχι το πλήθος των καλών πράξεων, των φωτισμένων εργών, των αγαθοεργιών, της ιεραποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ανώνυμους απλούς ιερείς μικρών ενοριών σε χωριά απομακρυσμένα που με τη γενναία τους ψυχή μεριμνούν για το φαγητό, το ποτό και τη στέγη των απόρων οικογενειών; Αυτή η αντίφαση να είστε σίγουροι πως δεν είναι καθόλου τυχαία.
Κανείς δεν αρνείται από την άλλη πλευρά ότι πολλά απ' όσα προβάλλει η τηλεόραση σχετικά με την Εκκλησία ανταποκρίνοναι στην αλήθεια. Και στέκομαι στο επίκαιρο θέμα της μάχης της διαδοχής. Για το θρόνο ρε γαμώτο.
Άγιοι πατέρες σε σας ομιλώ. Βάλλεται η Εκκλησία μας από τα Μέσα. Δεν το θέλετε αυτό. Καν' τε κάτι να ανατρέψετε την εικόνα. Σκεφτείτε περισσότερο με την καρδιά σας. Εσείς που είστε στα ψηλά αξιώματα της ιεροσύνης χαμηλώστε το κεφάλι. Δείξτε αγάπη εσείς που εκπροσωπείτε την Εκκλησία, για να δείξει ο κόσμος αγάπη σε σας. Είναι απαράδεκτο να κονταροχτυπιέστε, να δείχνετε μίσος. Και αναμφίβολα κάποιοι από σας δεν είναι άξιοι πατέρες κι έχουν επιδείξει σκληρή συμπεριφορά, άδικη, παράλογη, αυτό όμως δεν αναιρεί την ενότητα πίστεως και αγάπης που πρέπει να σας διακατέχει προτίστως μεταξύ σας. Κι αν δεν σας συγκινεί η αδιαφορία του πλήθους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η θλίψη πολλών συνειδητοποιημένων πιστών, η κατασπάραξη των μίντια τότε ανατρέξτε τη μνήμη σας στο τι κληθήκατε να υπηρετείτε. Τις διδασκαλίες του Χριστού μας. Κι αφού δε λογοδοτείτε σε μας μην ξεχνάτε πως όλοι θα λογοδοτήσουμε σε Κείνον. Θα λογοδοτήσουν και εκείνοι που σας κατασπάραξαν, αλλά κι εσείς που δίνετε το δικαίωμα.
Αγαπάτε αλλήλους!

1 σχόλιο:

Σπύρος Μπένος είπε...

Δεν με απασχολούν πολύ τα εκκλησιαστικά θέματα, σου γράφω για πρώτη επαφή μιας και σου αρέσει η ποίηση, ελπίζω να τα λέμε πατριωτάκι.