Έλα τώρα χέρι μου δεξί κείνο που σε πονεί δαιμονικά ζωγράφισέ το
αλλ' από πάνω βάλ' του Το ασήμωμα της Παναγίας
πόχουν τη νύχτα οι ερημιές μες στα νερά
του βάλτου


Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008

Εν όψει Χαιρετισμών και Μεγάλης Σαρακοστής

Παρασκευή 14 Μαρτίου η πρώτη Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών. Ακούστηκε το απόγευμα της Παρασκευής αυτής στην εκκλησία "χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός, χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν".
Χαίρε, δηλαδή, Παναγία μας που είσαι η επουράνια σκάλα μέσω της οποίας ο Χριστός και Θεός μας κατέβηκε στον επίγειο κόσμο. Χαίρε Παναγία που μέσω εσού εμείς οι απλοί θνητοί θα κερδίσουμε μια θέση στο βασίλειο του Θεού, που κατοικεί στον ουρανό.
Οι Χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο ξεκινούν με τον ψαλμό του πρώτου οίκου "Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέφθη, εἰπεῖν τῆ Θεοτόκῳ τὸ Χαῖρε...".
Στον Ευαγγελισμό λοιπόν της Θεοτόκου αναφέρεται τόσο η αρχή της ακολουθίας του Ακαθίστου ύμνου, όσο και το χωρίο που απέσπασα και εντάσσεται στον τρίτο οίκο και σχολιάζω εδώ. Η Παναγία μας έφερε στη γη τον Υιόν του Θεού με απόφαση Κυρίου για να μας σώσει. Η Παναγίας μας, που υμνούμε και δοξάζουμε κατά τις Παρασκευές της Σαρακοστής, η μητέρα όλων των ανθρώπων μεσολάβησε για τη σωτηρία μας ως σκάλα απ' την οποία έστειλε ο Θεός από το βασίλειο των ουρανών στη γη τον Υιό Του και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Τιμούμε λοιπόν την Παναγία και Θεοτόκο γι αυτό το λόγο. Αλλά τώρα που πιο πολύ από ποτέ έχουμε ανάγκη την προσευχή και τη σωτηρία η Αγία μητέρα μας η Παναγία είναι πάλι δίπλα μας πρόθυμη να μας βοηθήσει. Είναι η γέφυρα πάνω στην οποία θα πατήσουμε για να περάσουμε στην αντίπερα όχθη. Όπως λειτούργησε ως γέφυρα για να περάσει ο Υιός και Λόγος του Θεού από την μήτρα της άσπιλης, αμόλυντης, άφθορης και άχραντης μητρός του στον αμαρτωλό κόσμο και να τον σώσει, έτσι λειτουργεί ως γέφυρα για τους ανθρώπους που από τον κόσμο της φθοράς θα περάσουν στον κόσμο της αιώνιας αφθαρσίας, γαλήνης και ηρεμίας.
Πώς όμως ο άνθρωπος θα μπορέσει να πατήσει πάνω σ' αυτή τη γέφυρα; Η Μητέρα όλων των ανθρώπων, με την άδολη στοργή Της, με την απεριόριστη μακροθυμία Της, με την αμέτρητη συμπαράστασή Της είναι πρόθυμη πάντοτε να ακούσει και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, τα λάθη και τα πάθη μας, χωρίς ουδέποτε να μας κατακρίνει. Αυτή είναι η Μάνα μας στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε χωρίς να φοβηθούμε ή να απογοητευτούμε. Η Υπεραγία Θεοτόκος μας έχει πάντοτε υπό την σκέπην Της και ουδέποτε λησμονεί τα τέκνα Της. Είναι πάντοτε πρόθυμη να σταθεί δίπλα μας αρκεί να Της ανοίξουμε την καρδιά μας και να την βάλουμε στη ζωή μας.
Ας ανοίξουμε κουβέντα με Εκείνη. Ας πούμε τα μυστικά μας σε Αυτή. Ας ομολογήσουμε τα λάθη και τις άσχημες πράξεις μας, τους προβληματισμούς και τις έννοιες μας κι Εκείνη θα μας ακούσει. Δε θα μας κρίνει, αλλά θα κάνει το σωστό για εμάς. Δε θα μας προδώσει ποτέ. Δε θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Δε θα μας αρνηθεί.
Αν εμείς Την εμπιστευτούμε και ανοίξουμε την καρδιά μας και Την βάλουμε μέσα, τότε κι Εκείνη θα μας ανταμείψει καθώς θα λειτουργήσει η ίδια ως γέφυρα που θα μας μεταφέρει στον κόσμο της αιωνιότητας. Η ίδια θα μας οδηγήσει στην Αλήθεια. Η Παναγία έφερε μέσα από το ιερό σώμα Της τον Χριστό στη γη. Η Παναγία θα μας οδηγήσει να Τον βρούμε. Μια γέφυρα που οδηγεί στην αλήθεια, μια γέφυρα που όλοι μπορούμε να τη διαβούμε. Ας μην αρνηθούμε την αγκαλιά της Μητέρας μας. Ας μπούμε μέσα να φωλιάσουμε σ' αυτή και τότε θα κερδίσουμε το εισιτήριο της μετάβασης στον ουρανό.
"Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός, χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανὀν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: