Έλα τώρα χέρι μου δεξί κείνο που σε πονεί δαιμονικά ζωγράφισέ το
αλλ' από πάνω βάλ' του Το ασήμωμα της Παναγίας
πόχουν τη νύχτα οι ερημιές μες στα νερά
του βάλτου


Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008

Ο συμβολισμός του ελαίου

Απόψε Μεγάλη Τετάρτη στην τέλεση του μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου μίλησε για το συμβολικό χαρακτήρα του ελαίου. Είπε πως ο Χριστός μας δίνει την ευκαιρία μέσα από το χρίσμα που παίρνουμε να νιώσουμε πιο βαθιά την πίστη μας. Αυτό που ζητάει από εμάς είναι αληθινή και βαθιά πίστη μέσα από την οποία θα εκπορεύονται και οι πράξεις μας. Έτσι και τον άρρωστο στον οποίο γίνεται ευχέλαιο ο Χριστός τον βοηθάει να τονωθεί η πίστη του. Το λάδι τούτο είναι τονωτικό της πίστης μας που ο Χριστός μας ζητάει.
Πίστη λοιπόν, αυτή είναι η λύση, το κλειδί για την σωτηρία της ψυχής μας. Όταν πιστέψουμε στον Θεάνθρωπο ότι σταυρώθηκε, ότι πάνω στον σταυρό νίκησε τον θάνατο και αναστήθηκε, τότε έχουμε κερδίσει πολλά.
Η Εκκλησία μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε το χρίσμα του ελαίου που θα τονώσει την πίστη μας και είναι συνώνυμο της ευσπλαχνίας και της συμπόνιας. Ο Χριστός μας θέλει φιλεύσπλαχνους και ελεήμονες προς τους συνανθρώπους μας. Αυτό συμβολίζει και το λάδι. Είναι μεγάλο δώρο προς τον ίδιο μας τον εαυτό να χριστούμε ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον Κύριο μέσα από όλα αυτά που συμβολίζει και προανέφερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: