Έλα τώρα χέρι μου δεξί κείνο που σε πονεί δαιμονικά ζωγράφισέ το
αλλ' από πάνω βάλ' του Το ασήμωμα της Παναγίας
πόχουν τη νύχτα οι ερημιές μες στα νερά
του βάλτου


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

(συνέχεια περί προσώπου)

Αρνητικό και θετικό πρόσωπο

Όταν προσπαθούμε να προστατεύσουμε το πρόσωπο των άλλων, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις ανάγκες του αρνητικού ή του θετικού τους προσώπου. Το αρνητικό πρόσωπο ενός ατόμου είναι η ανάγκη του να είναι ανεξάρτητο, να έχει ελευθερία δράσης και να μη δέχεται επιβολές από τους άλλους. Η λέξη 'αρνητικό' στην προκειμένη περίπτωση δεν σημαίνει 'κακό', είναι απλώς ο αντίθετος πόλος του 'θετικού'. Το θετικό πρόσωπο ενός ατόμου είναι η ανάγκη του να είναι αποδεκτό, ακόμη και αγαπητό, να αντιμετωπίζεται ως μέλος της ίδιας ομάδας και να γνωρίζει ότι τις ανάγκες του τις συμμερίζονται και τα άλλα άτομα. Με απλά λόγια, το αρνητικό πρόσωπο είναι η ανάγκη του ατόμου να είναι ανεξάρτητο και το θετικό πρόσωπο είναι η ανάγκη του να έχει σχέσεις.

Συνεπώς, μια πράξη προστασίας του προσώπου που προσανατολίζεται στο αρνητικό πρόσωπο του ατόμου συνήθως δείχνει σεβασμό, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του χρόνου και των ενδιαφερόντων του άλλου, και περιλαμβάνει ακόμη και μια συγνώμη για την επιβολή ή τη διακοπή. Όλα αυτά ονομάζονται και αρνητική ευγένεια. Μια πράξη προστασίας του προσώπου που αφορά το θετικό πρόσωπο του ατόμου συνήθως εκφράζει αλληλεγγύη, δίνει έμφαση στο ότι και οι δύο ομιλητές/τριες επιθυμούν το ίδιο πράγμα και ότι έχουν έναν κοινό σκοπό. Όλα αυτά ονομάζονται και θετική ευγένεια.


George Yule, Πραγματολογία, ΙΝΣ

2 σχόλια:

jeminis είπε...

Ο σεβασμός βρίσκεται
και έρχεται απο παντού,,,
φτάνει σωστό νάναι το πρόσωπο....
Όλοι καταλαβαίνουν...
Καλημέρα...

Έλενα είπε...

Νομίζω jeminis πως έχουμε αναπτύξει έναν υποκώδικα επικοινωνίας και δεν μπορούμε εύκολα να συγχρονιστούμε μεταξύ μας. Και το χειρότερο τόσες χιλιάδες χρόνια και δε συμφωνήσαμε στο πώς να μας φέρονται οι άλλοι και πώς εμείς σ' αυτούς...